Bookmarks
Facebook

O nama

Kinematografi Osijek d.d. su trgova─Źko dru┼ítvo registrirano u Osijeku koje se bavi kino prikaziva─Źkom djelatno┼í─çu. (nac. klasifikacija djelatnosti 92.130). Dru┼ítvo raspola┼że s dvije atraktivne zgrade- kinom Urania i kinom Europa, obje za┼íti─çene kao spomenici kulture s dugom povje┼í─çu i tradicijom prikazivanja filmova.

Kino Urania

Kino Urania

Prva kinematografska predstava u novoizgra─Ĺenom gornjogradskom Urania kinu prikazana je 19. rujna 1912. godine. od 25. prosinca 1920. djeluje, uz gornjogradsko kino "Urania" i kinematograf Slavija d. d. u novosagra─Ĺenoj kino - kazali┼ínoj zgradi u Donjem gradu u dana┼ínjoj Cvjetkovoj ulici u kojoj su prikazivani filmovi neprekidno do 1990. godine kada je zgrada zatvorena i bez namjene je sve do dana┼ínjih dana.

Kino Europa

Kino Europa

Nedugo od otvaranja donjogradskog kina osnovano je u Retfali, tada samostalnoj op─çini nedaleko od Osijeka, otvoreno je u dana┼ínjoj Strossmayerovoj ulici gdje je ┼ákaro-auto-skuter centar, novo tonkino "Apolo", koje je krajem prosinca 1941. promijenilo ime u "Narodno kino" i pod tim imenom djelovalo tako─Ĺer do 1990. godine. Bra─ça Fleissig su 1939. otvorila novi kinematograf pod imenom "Korzo", dana┼ínje kino "Europa" u kojem je prva predstava prikazana 14. kolovoza 1940. godine. U tom je razdoblju djelovalo jo┼í jedno gornjogradsko kino "Royal Biografy" u ┼áama─Źkoj ulici (potonje kino Zve─Źevo.)

Nakon zavr┼íetka Drugoga svjetskoga rata osnovano je 24. listopada 1946. Gradsko kinematografsko poduze─çe "Prosvjeta". Sastojalo se prvotno od dva kinematografa - "Royal Biografy", koje je preimenovano u kino "Zve─Źevo" i kinematograf "Korzo", tj. preimenovan u "Crvena zvijezda". Priklju─Źenjem op─çine Retfale gradu Osijeku odlukom Narodnog odbora od 5. prosinca 1947. kinematografsko poduze─çe "Prosvjeta" preuzelo je retfala─Źko kino "Narodni", a prijeratno gornjogradsko kino "Urania", tada ve─ç "Papuk", priklju─Źeno je "Prosvjeti" 27. travnja 1951. godine.

Predvorje kina Urania

Predvorje kina Urania

Gotovo istodobno konfisciran je i donjogradski kinematograf "Slavija" i uklju─Źen u poduze─çe, koje je djelovalo do 1995. kada mijenja naziv u Osje─Źki kinematografi d.o.o. i do danas djeluju sa dva gornjogradska kinemotagrafa "Urania" (prija┼ínji Papuk) i "Europa" (prija┼ínja Crvena zvijezda).
Uz navedene kinematografe od 6. velja─Źe 1958. u Domu JNA (dana┼ínjem Domu Hrvatske vojske u Ulici Kralja Zvonimira) otvorena je nova, jo┼í jedna osje─Źka, kino-dvorana. Istodobno su filmovi prikazivani i u kino-dvorani Radni─Źkog doma.

Predvorje kina Europa

Predvorje kina Europa

Prestankom agresije na Osijek, obnovljene su kino dvorane "Europa" i "Urania" a njihovim ponovnim otvaranjem poduze─çe po─Źinje ostvarivati prihod. Prodajom zgrada preostalih, devastiranih objekata poduze─ça podmiruju se obveze poduze─ça, obustavlja ste─Źajni postupak, a poduze─çe preoblikuje u Kinematografe Osijek d.d. i kao takovo funkcionira i danas. Kinematografi Osijek ─Źlan su presti┼żne europske kinoprikaziva─Źke grupacije EUROPA CINEMAS i kao takvi imaju otvoren pristup programima EU - MEDIA, odnosno EURIMAGES.

Osnovni podaci:

Kinematografi Osijek d.d., Osijek, Hrvatska

Šetalište kardinala Franje Šepera 8

OIB: 40405502802

MBS 03014363

ovlaštena osoba za zastupanje: mr.sc. Marijana Bošnjak direktor/predsjednik Uprave

Temeljni kapital iznosi 3.800.550,00 kn podijeljen u 25.337 dionica nominalne vrijednosti 150 kn